آیین­­ نامه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی


دسته بندی: اخبار عمومی
آیین­­ نامه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

مقدمه:

دفاتر خدمات الکترونیک قضایی با محوریت تسهیل مراجعات عموم مردم به منظور جلوگیری در اتلاف وقت افراد، چند سالی است که در جوار محاکم تأسیس شده ­اند. بنابراین دفاتر خدمات الکترونیک قضایی با هدف کاهش مراجعه به دستگاه قضایی، تسریع در رسیدگی به پرونده ها و صرفهجویی در وقت و هزینه گروه‌های مختلف، شفاف سازی فرایندهای رسیدگی، افزایش کارآمدی نظام قضایی کشور با افزایش نسبی سرعت، دقت و کیفیت افزایش رضایتمندی مردم از قوه قضاییه و استفاده شهروندان از فرصت­ های برابر با رفع موانع اداری راه‌اندازی شده اند.

آیین­­ نامه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

رئیس قوه قضاییه در راستای رفع اطاله دادرسی، تسریع در امور جاری محاکم و پیشگیری از وقوع جرم و استفاده از فناوری‌های جدید در روند دادرسی، آیین‌نامه ارائه خدمات الکترونیک قضایی را در 22 خرداد ماه سال 91 تصویب کرد و در اجرای ماده 2 آیین‌نامه ارائه خدمات الکترونیک قضایی مصوب 22 خردادماه سال 91 رئیس قوه قضاییه، دستورالعمل ضوابط و شرایط تاسیس، فعالیت و انحلال دفتر خدمات الکترونیک قضایی را ابلاغ کرد. آیین ­نامه مصوب سال 96 رئیس قوه قضاییه و دستورالعمل ضوابط و شرایط تاسیس، فعالیت و انحلال دفتر خدمات الکترونیک قضایی به موجب ماده­ی 39 آیین­نامه جدید، جایگزین آیین ­نامه پیشین شد.

بنابراین؛ دفاتر خدمات قضایی با هدف الکترونیکی شدن اقدامات قضایی و همینطور دسترسی راحت تر افراد به کارشناسان قوه قضاییه تشکیل شده‌اند.حوزه فعالیت دفاتر خدمات قضایی اغلب در محدوده ثبت و پیگیری قضایی است. در این مطلب به توضیح وظایف دفاتر خدمات قضایی و شیوه طرح دعوا به صورت الکترونیکی می‌پردازیم. در ادامه همراه ما باشید.

وظایف دفاتر خدمات قضایی عبارت اند از:

  1. ثبت دادخواست‌های بدوی دادگاه‌های حقوقی، خانواده و شورای حل اختلاف (درخواست سازش به‌صورت الکترونیکی قابل ثبت نبوده و مانند گذشته به صورت دستی از طریق شورا ثبت می‌گردد.)
  2. ثبت شکوائیه.
  3. ثبت واخواهی و تجدیدنظر آرای شورای حل اختلاف، دادگاه های خانواده، حقوقی و کیفری
  4. ثبت اعاده دادرسی دعاوی حقوقی‌، فرجام خواهی و پرونده‌های مرتبط با دیوان عالی کشور
  5. ثبت دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری.
  6. اعتراض به قرارهای نهایی دادسرا (منع تعقیب، موقوفی تعقیب، تعلیق تعقیب، توقف تحقیقات، دستور ضبط وجه الکفاله، دستور ضبط وجه الوثاقه).
  7. اعتراض ثالث.
  8. دعاوی طاری (دعوای تقابل، ورود ثالث و جلب ثالث).
  9. درخواست تامین دلیل و تامین خواسته.
  10. ثبت اظهارنامه (اخطار قانونی).
  11. ثبت لایحه (در آینده نزدیک).
  12. پیگیری ابلاغ الکترونیکی.
  13. پیگیری آخرین وضعیت دادخواست، شکواییه، لایحه و یا اظهارنامه، پیگیری زمان تشکیل دادگاه، پیگیری اظهارنامه و ارائه گواهی ابلاغ.
  14. ثبت نام اشخاص حقیقی و حقوقی در سامانه قوه قضاییه.
  15. تمدید پروانه وکلا (دریافت هزینه دادگستری).

مطالعه بیشتر:

ثبت نام آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

مواد امتحانی آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

 

شرایط تاسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی:

فراخوان تاسیس 

مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه به عنوان متولی امر، فراخوان تأسیس دفاتر خدامت الکترونیک قضایی را با عنایت به نیازمندی سالیانه در مراکز استان­ها و شهرستان­ها از طریق­های وب­سایت­های مربوطه (www.adliran.ir) اعلان می­نماید. متقاضیان تأسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پس از اعلان نهاد مربوطه مبنی بر نیازمندی تأسیس دفاتر می­بایست شرایط عمومی و اختصاصی ذیل را دارا باشند

شرایط عمومی تاسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

  • تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
  •  التزام عملی به قانون اساسی و ولایت فقیه
  • تدین به دین مبین اسلام و التزام عملی به احکام و اخلاق اسلامی
  • عدم اعتیاد به مواد مخدر
  • عدم سوء پیشینه کیفری
  • دارا بودن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم از خدمت نظام وظیفه برای داوطلبان مرد
  • توانایی جسمی و روحی لازم.

شرایط اختصاصی تاسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

دارا بودن مدرک کارشناسی یا بالاتر در رشته های مرتبط با حقوق، فقه و حقوق و علوم قضایی از دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی یا مدرک سطح دو یا بالاتر از حوزه های علمیه

  • داشتن حداقل بیست و پنج سال سن
  • دارا بودن پنج سال سابقه کار مرتبط با حوزه های قضایی یا حقوقی
  • نکته 1: پنج سال ابتدایی سابقه کار با عنوان پیش شرط ثبت نام بوده و امتیازی به آن تعلق نمی‌گیرد.
  • نکته 2: جهت اختصاص امتیاز به مشاغلی مانند محقق و پژوهشگر در قسمت شغلی، بایستی شخص صرفا” به این حرفه مشغول بوده و درنهادهای پژوهشی مرتبط حقوقی یا قضایی فعالیت داشته باشد.
  • دارا بودن اطلاعات پایه و مهارت کار با رایانه.

توجه: دریافت پروانه و اشتغال در دفتر برای افراد مذکور در ذیل ممنوع می باشد

  • وکلای دادگستری و مشاوران موضوع ماده 187 و کارشناسان رسمی دادگستری
  • قضات و سردفترانی که به انفصال دائم محکوم شده و این محکومیت قطعیت یافته است
  • شاغلان به امر تجارت طبق تعریف ماده 2 قانون تجارت؛
  • کارمندان و مستخدمان دولت و کارمندان موسسات عمومی غیر دولتی.
  • نکته: کارمندان و مستخدمان دولت و مؤسسات عمومی غیر دولتی در هنگام ثبت‌نام نباید به این مشاغل مشغول به کار باشند.

مراحل گزینش آزمون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

طبق گفته های مدیرعامل کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی آزمون در 2 مرحله کتبی و شفاهی برگزار می‌شود. درواقع بخش اول شبیه آزمون‌های دیگر است و بخش دوم با دعوت از شرکت‌کنندگان به صورت شفاهی یا همان مصاحبه برگزار می‌شود.

پس از انجام مصاحبه، امتیازی برای مجموع این 2 مرحله ثبت می‌شود. امتیاز به دست‌آمده، داوطلبان را در 2 گروه «پذیرفته شده» و «پذیرفته نشده» طبقه‌بندی می‌کند.

کسانی که حداقل 70درصد نمره تراز میانگین یک درصد حائزان بالاترین نمره تراز را احراز کنند، می‌توانند وارد مرحله دوم شوند. پس از مصاحبه و طی مراحل بعدی پذیرفته‌شدگان در مسیر دریافت پروانه قرار می گیرند.

پنج مرحله برای دریافت پروانه راه‌اندازی دفتر خدمات الکترونیک قضایی:

مدیرعامل کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در خصوص جزئیات پروانه تاسیس دفاتر خدمات قضایی اعلام کرده است: شرکت کنندگان برای دریافت پروانه راه‌اندازی دفتر خدمات الکترونیک قضایی 5 مرحله را پشت سر می‌گذارند. گام اول، شرکت در  آزمون کتبی است. بعد از آزمون کتبی مصاحبه علمی خواهند داشت و در مرحله سوم، صلاحیت‌های لازم که شامل شرایط عمومی و اختصاصی است احراز می‌شود. در مرحله بعد حفاظت اطلاعات قوه قضاییه که مسئول نظارت بر صلاحیت‌های افراد است، تاییدیه لازم را صادر می کند و در مرحله پنجم، دفاتر بر اساس اولویت راه‌اندازی خواهند شد.

طبق اعلام سازمان سنجش تعداد 13 هزار و 917 داوطلب در آزمون صدور مجوز تأسیس دفتر خدمات الکترونیک قضایی 1401 ثبت‌نام کردند و این آزمون در 24 آذر ماه سال جاری برگزار شد. از مجموع ثبت نام کنندگان حدود 60 درصد مرد و 40 درصد زن بودند.

مصاحبه های آزمون ها اغلب چهارچوب های مشابهی دارد و شرکت کنندگان آنها باید موارد مشابهی را رعایت نمایند.

شیوه‌های طرح دعوا به صورت الکترونیکی به دو صورت ذیل می باشد:

  1.  از طریق درگاه خدمات الکترونیکی: در این شیوه، ثبت دادخواست و یا شکواییه پس از ورود به درگاه خدمات قضایی الکترونیکی صورت می‌گیرد و کد رهگیری به دنبال تکمیل اطلاعات دریافت می‌شود. پس از آن، متقاضی بایستی به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرده و هزینه‌های مربوط به دادخواست و یا شکواییه را پرداخت نماید. لازم به ذکر است ارائه خدمات الکترونیکی به روش خودکاربری برای ثبت و ارسال الکترونیکی اظهارنامه، شکواییه، دادخواست‌های بدوی، طاری و اعتراضی برای وکلا فراهم شده است. وکلای دادگستری که در سامانه ثنا ثبت‌نام کرده‌اند می‌توانند با مراجعه به سامانه عدل‌ایران از قسمت “خدمات ویژه وکلا” شخصا برای ثبت، تکمیل فرایند خدمات الکترونیکی و پرداخت هزینه‌های قانونی اقدام نمایند. شایان ذکر است در این مرحله وکلا باید پس از هماهنگی با یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، خدمت مورد نظر را به آن دفتر ارسال نمایند تا پس از بررسی نهایی نسبت به ارسال آن به مرجع قضایی اقدام شود.
  2.  با رجوع به دفاتر خدمات الکترونیک: در این شیوه، مراجعه کننده از همان ابتدا به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و با ارائه اطلاعات و مدارک مورد نیاز، دادخواست و یا شکواییه خود را ارائه می‌نماید. در حال حاضر، تمام عناوین خواسته و یا اتهام قابل طرح در این دفاتر نیست.

جهت دریافت مشاوره های حقوقی با وکلای متخصص اینجا کلیک فرمایید